30 Temmuz 2015 Perşembe

Hamilelikte hangi kitapları okusam?



Hamile olduğumu öğrendiğimde her anne gibi ben de karmaşık duygular yaşadım. Sevinç, şaşkınlık, mutluluk vesaireyi takiben bol gözyaşı :) merak, hemen kavuşma isteği, sorumluluk... Anne olma öncesi geldiğimiz bu evre gerçekten hayattaki en değişik tebrübemdi. Beni tanıyanlar çok kitap okuduğumu bilir. Hamile kalınca da hamilelik ve bebekle ilgili ne varsa bulup okumaya çalıştım.

Okumak özellikle hamileliğimin son dönemindeki uykusuz geceler için çok iyi geldi. Geceleri uyanıp kendimi nereye atacağımı bilemediğim zamanlarda salondaki sehpa üzerindeki kitaplarım gece en iyi dostlarım oldu. "Okusan ne olacak bebek doğunca hepsini unutacaksın" "bırak anneler bakar zaten onlar kaç çocuk büyüttü kafanı yorma sen" "her çocuk büyüyor o kadar kurcalama" vs vs lafları ben de her okumaya meraklı anne adayı gibi çok duydum. Ama iyiki de okumuşum diyorum çünkü okuduklarımdan hem çok şey öğrendim hem ilerle ne ile karşılaşabileceğime dair az çok fikir sahibi olarak ne doğumdan ne emzirmekten ne bebek bakmaktan korktum. Okuduklarım sayesinde rahat bir normal doğum gerçekleştirdim, bebeğimi bol sütle emzirebildim ve gerek davranış gerekse uyku konusunda ne bebeğimizi ne de kendimizi çok da yıpratmadan bu süreçleri geçirebildim. Di'li geçmiş zaman kullandığıma bakmayın :) süreç aslında hiç bitmiyor :))

Piyasada hamilelik ve bebek bakımı kitapları için resmen ayrı bir sektör oluşmuş durumda. Evet vaktimiz 40 hafta ama (ki öğrendikten sonra bu süre daha da kısa) asla tüm kitapları okumaya yetmiyor. Bu nedenle bol bol araştırıp kitapçılara gidip içindekilere biraz göz atıp kendimce bir liste yapmıştım. Gelelim o listeden okuduklarım içinde en iyi olanlara ve tavsiye edebileceklerime...

Aşağıdaki kitapların tümünü 8 aya yayarak okudum :)) Hepsini sıra ile okumak gerekmiyor aynı anda  üç kitabı birden de yürütebiliyorsunuz böylece sıkılınca diğer kitaba geçebilirsiniz. Bir de bazıları haftalık gelişimle ilgili olduğu için onları zaten haftanız geldikçe okumanız daha faydalı.

Dr.A.Christine Harris - Hamilelik Günlüğü
Hafta Hafta Hamileliğiniz - Dr.Glade B.Curtis, J.Schuler
A.Eisenberg, H.E.Murkoff - Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler

Linda Geddes - Gebe-Loji
Müge Özyurt Şafak - Bir Diyetisyenin Hamilelik Günlüğü


La Leche League International - Emzirme Sanatı
Tracy Hogg & Melinda Blau - Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler
Aletha J. Solter - Bilinçli Bebek
İlkim Öz - Anneler ve Kızları

Eğer bir hamilelik kitabı arıyorsanız yukardaki ilk 3 kitap hemen hemen aynı içeriği veriyor. Bu üçünden en iyisi bana göre Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler. Çok daha fazla bilgi içeriyor. Ben online olarak almıştım. Online satın aldığınızda ikinci elleri de piyasada mevcut o yüzden uygun fiyatı edinmeniz kolay. Yalnız alırken basım tarihi güncel olanı seçmelere fayda var çünkü yeni baskılarda bilgiler tazelenmiş oluyor. 

Benim gibi herşeye meraklı ve sürekli 'neden' diye soran bir tipseniz Gebe-Loji tam size göre. Bebek annenin yediklerinin tadını alabilir mi, sırt üstü yatmak bebeğe zarar verir mi, bebeklerin hafızaları var mıdır, yürümek doğumu çabuklaştırır mı vb. pek çok soruda araştırmalara dayalı açıklamalarla size ışık tutuyor. Bu kitabı eşim de çok severek okudu. Yanlış bilinen veya hiç bilinmeyen pek çok şeyi burdan öğrenebilirsiniz.

Gelelim yeme içme konusuna. Ben hamileyken tam 22 kilo aldım :) normalde 1.73 boyunda 55 kilo zayıf biriyken bi anda 22 kilo almak beni bayağı endişelendirmişti ama aldığım kiloların 17sini ilk iki ay içinde hızlı şekilde verdim. Doğum öncesi kilo alımının ne kadar olduğundan ziyade ne ile beslenerek kilo aldığınızın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Ben elimden geldiğince zararlı olmayacak ağır olmayan şeyler yemeye çalıştım. Bir Diyetisyenin Hamilelik Günlüğü de bana ne yemem gerektiği konusunda oldukça yardımcı oldu. Sağlıklı beslendiğinizde doğum sonrası da o kilolar kolayca gidiyor merak etmeyin. Ama oturup sürekli hamur, tatlı ve abur cuburla 22 kilo alırsanız sonrasında çok da kolay veremeyeceğinizin garanti olduğunu söyleyebilirim. 

Ayşe Öner'in Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı ilk aylarda sürekli baş ucumda duran ve dönüp tekrar tekrar faydalandığım bir kaynak oldu o nedenle hem okuyun hem de ilk aylarda gözünüz gibi bakın :) 

Bir diğer çok kıymetlim Emzirme Sanatı. Bazı anneler emzirmeyi en baştan genel olarak istemeyebilir. Bazı anneler ise çok ister ancak gerek yanlış yönlendirme gerek yanlış bilgilerle emzirmeyi istemeyerek kısa sürede sonlandırmak sonunda kalabilir. Emzirme Sanatını okursanız hem emzirmeye olan isteğiniz artacak hem de doğru emzirme ile bebeğinizi uzun zaman nasıl emzireceğinizi öğrenmiş olacaksınız. 

Bebek bakım sorunlarına mucize çözümler adı gibi o kadar da mucize değil. Ben okudum okuyan çok arkadaşımla da konuştum. Ortak kanımız şu. Her bebek çok farklı, her bebeğin rutini de birbirinden farklı. O yüzden Tracy Hogg'un yazdıklarını illa aynen uygulamakla uğraşmak yerine kitabı bir genel farkındalık ve sorunuz olduğunda örneğin bebeğiniz geceleri delikli uyurken bir ana değip uyanmaya başladığında sorunu anlayıp neler yapabileceğinize dair ipuçları almak için kullanabilirsiniz. 

Bilinçli Bebek bebeğin ağlama ihtiyacına odaklanıp bazen bırakın ağlasın modunda bür kitap. Şahsen biz ailenin ilk torunu kıymetli Bade'mizi hiç ağlatmaya kıyamadığımızdan pek bize göre değildi kitap. 

Son olarak Anneler ve Kızları bence gayet başarılı ve kızını anlamak isteyen, onunla iyi ilişki kurmak isteyen her anne hatta babanın okuması gereken bir kitap. 

Kitaplarım bunlardı... Umarım bu heyecanlı bir o kadar da mutluluk dolu yolculuğunuzda biraz ışık olabilmiştir...












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder